Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Osby MK

Följ

Osby MK

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Osby MK

Kontaktinformation

Namn Osby MK
Adress c/o M. Nilsson Hackeboda 1223
Postadress 28396 Killeberg
Telefon 070-994 98 91
E-post osbymotorklubb@gmail.com
Orgnr 802454-1362
Kontonr Bankgiro 709-3800

Om Osby MK

Det var en gång...

Dagens OSBY Motorklubb är en fortsättning på SMK Osby som bildades 1952. På 50-talet anordnades en isracingtävling på Osbysjön och man beräknade upp mot 8.000 åskådare skulle komma för att se arrangemanget.

Det var på vintern 1955 som motorklubben ordnades detta arrangemang och som skulle bli klubbens mest påkostade tävling.
Man hade räknat med minst 12.000 åskådare till denna tävling på Osbysjön.
I förberedelserna och planeringen hade man samarbetat med SJ tåg som skulle ha tåguppehåll i Osby för av-och-påstigning av tilltänkta åskådare.
Dåvarande landsfogden, polisen, kommenderade 120 st ordningspoliser till tävlingen.

Det skulle bli bli på ett annorlunda vis. Vintern slog till på allvar dagarna före och under tävlingsdagen med termometern under 20 minusgrader. Det kom endast 400 st åskådare som betalade inträde. Det blev givetvis en ekonomisk katastrof för klubben och det dröjde fyra år innan siste räkningen var betald.

Klubben var stark nog att att reda ut det ekonomiska och därefter gick föreningen in i en dvala, var ej en aktiv klubb under många efterföljande år.
1958 återuppstod klubben i nuvarande namn, OSBY MOTORKLUBB.

På 1960-talet innehöll klubbens verksamhet i OT-special som är skärm-letning, familjerally, halkkörning på Osbysjön, manöverprovskörning och kartläsningskurser. Vid ett tillfälle hyrde klubben Ring Knutstorp för alla medlemmar som då kunde träningsköra på bana för en dag. Detta var en mycket uppskattat aktivitet bland medlemmarna som slöt upp mangrannt.

1966 anordnades en klubbstuga som renoverades av medlemmarna. Där byggdes en spårstyrd miniracingbana och medlemsantalet ökade rejält. Denna aktivitet var uppskattad och mycket populär av Osbyungdomarna på vintersportloven.

På slutet av 60-talet gjordes försök med OTB, orienteringstävlingar på natten med korta specialsträckor, men tävlingarna arrangerades under vinter-halvåret och fick ibland ställas in på grund av dåliga vägförhållanden, mycket snö.

1970 var Osby Motorklubb en av 23 st motorklubbar som arrangerade RALLY GÖTALAND som hade SM status. Start och mål var i Jönköping och tävlingen varade i tre dagar. Där var 46 st specialsträckor och 5 st specialprov med totalt 150 mil varav 50 mil var specialsträckor. Osby MK ställde upp med 50 st funktionärer för att klara av sin specialsträcka i tävlingen. Sträckan var 8 km lång som kördes mellan Hökön och Kräbbleboda. Stig Blomqvist vann hela tävlingen men tvåan Ove "bus-Ove" Eriksson bärgade hem det totala SM guldet. Denna specialsträcka var den sista deltävlingen.

1972 arrangerade Osby Motorklubb tävlingen OSBYSVÄNGEN för OT-special B för grupp 1 och 2. Man körde totalt 6mil och 2 mil var fördelat på 10 korta vändsträckor. Man körde tävlingen under nattetid, i mörker och första start var kl.18.00. Vinnare i denna tävling blev Sören Skanse från Kristianstad i en Volvo 142. Denna tävling blev en återkommande attraktiv för Göingebygdens racerförare.

1978 som blev den sjunde upplagan av OSBYSVÄNGEN bestämdes det att det skulle vara genomgående specialsträckor istället för vändsträckor. Detta var mycket populärt beslut från tävlingsledningen för över 200st ekipage ställde upp i tävlingen. Flera förare önskade vara med i tävlingen men klubben kunde ej ta med flera för att kunna genomföra tävlingen. Vinnare av detta års tävling blev Svante Arthursson från Värnamo i en Volvo 242. En notis i sammanhanget var att Svantes Volvo var nummer 2 bland Volvo 242 som byggdes enbart för tävlingsbruk. OSBYSVÄNGEN var uppskattad under åren och det var alltid mångaanmälningar.
1979 var det 311 st anmälningar som var rekord. Tävlingen blev en uppvärmningstävling för eliten som skulle vara med i South swedish rally senare på säsongen.

FOLKRACE gav klubbarna ett uppsving i antalet medlemmar och så skedde även i Osby Motorklubb.
I början på 1980-talet kom Folkrace in i motorklubbarnas verksamhet som blev en populär tävlingsform då varje motorintressrerad kunde tävla inom en blygsam budget. Intresset och populäriteten har varit konstant och utgör en språngbräda för många duktiga förare som provar och lyckas i större sammanhang inom motorsporten.

Klubben idag har ca 55 st medlemmar varav 20-25 st är aktiva inom folkrace och rally. En klubbtävling i folkrace och gocart körs varje år för medlemmarna. Tävlingarna har mycket hög status bland klubbens äldre och yngre förare, kampen är hård men rättvis.

Klubbstugan finns på Radiatorvägen i Osby och här möts vi varje Torsdag kl. 18.00

ALLA ÄR VARMT VÄLKOMNA!